Blog

Mat som naturligt höjer testosteronhalten i kroppen

Testosteron och hälsa går på många sätt hand i hand. Både kvinnor och män producerar testosteron i kroppen och det är nödvändigt för att reglera exempelvis humör, trötthet och sexlust.

Testosteronbrist hos män är vanligare ju äldre man blir. Dålig sömn och kost kan också leda till brist på det manliga könshormonet. Vissa kroniska sjukdomar har även de gett tecken till att öka risken för testosteronbrist.

Mat som leder till högre testosteron

En grundregel när man vill öka sin testosteronhalt på naturliga sätt, är att äta fettrik mat och träna regelbundet. Korta, explosiva träningspass och/eller träning som fokuserar på styrka, tenderar att ge bäst resultat när det gäller den fysiska aktiviteten.

För kosten finns det flera goda och nyttiga alternativ. Ägg, ost och kött är alla bra råvaror för att höja testosteronhalten. Kött och ägg har båda fördelen att de också tillför kvalitativa proteiner, vilket är guld värt för den som vill bygga muskler. Ost innehåller bland annat bakteriekulturer som bidrar till en mer harmonisk tarmflora och stärker immunförsvaret.

Det är dock inte bara animaliska produkter som fungerar. Veganer och vegetarianer har också ett stort urval att välja bland. Den trendiga mirakelingrediensen kokosolja kan lägga till ökad produktion av testosteron på listan över alla positiva aspekter som denna råvara ger. Den bidrar också till bland annat förhöjd ämnesomsättning och passar både till desserter och såser, och som stekfett i stället för olivolja och smör.

Avokado och nötter är andra vegetariska alternativ som har massor av hälsofrämjande egenskaper, där ökad testosteronproduktion är en av dem.

För mycket testosteron?

Kroppen är fantastisk på att balansera olika ämnen i kroppen. I de fall balansen rubbas beror det normalt på antingen sjukdom, eller på dålig kost eller träning.

Det är knappast någon hemlighet att anabola steroider använts inom elitidrotten för att uppnå resultat som annars hade varit nästintill omöjliga. Anledningen att de steroider förbjöds, både inom och utanför elitidrotten, är dock inte enbart på grund av de styrkefrämjande effekter de har. Det är helt enkelt ett farligt preparat som kan skada på dig själv och andra. Bieffekterna är många och svåra att förutse. Bieffekterna visas heller inte nödvändigtvis direkt, utan kan tvärtom visa sig flera år efter att preparatet slutat användas. Gör din kropp en tjänst och fokusera på din träning och diet – kroppen kommer sedan sköta resten!

appdev