Blog

Ät hälsosamt för dina tänders skull

Låga kolhydratsdieter har fått mycket dragkraft under de senaste åren, och av en god anledning. De fungerar väldigt ofta och vissa dieter gör det möjligt för människor att fortfarande ha en balans som låter dem njuta av vissa maträtter och samtidigt må bra i en hälsosam kropp. Vissa väljer Paleodieten för att minska sitt kolhydratintag, med fokus på en diet som är rik på kött och helt utan veteprodukter, mejeri och socker. Atkinsföljare som är i “introduktionsfasen” väljer att begränsa sina kolhydrater till bara 20 gram per dag, helt utan socker, som resulterar i att kroppen utlöser ketoner. Vissa väljer ketodieten som är en kolhydratfattig diet som delar många likheter med Atkins och Paleo. Det innebär att drastiskt minska kolhydratintaget och ersätta det med fett. Denna minskning av kolhydrater sätter din kropp i ett metaboliskt tillstånd som kallas ketos. Denna diet har fått väldigt mycket uppmärksamhet i media under de senaste åren och visat sig vara en väldigt effektiv metod för snabb viktminskning. Andra väljer att begränsa sitt kolhydratintag måttligt genom att helt enkelt eliminera vete, mjöl och bröd. Alla dessa kolhydratsmetoder för viktminskning har visat sig vara framgångsrika, men vilken effekt har de på vår munhälsa?

Friskare tänder

Vi vet alla att socker främjar sjukdomsframkallande bakterier i munnen. Kolhydrater förser bakterierna med det bränsle de behöver för att producera syra i munnen, vilket orsakar skada och leder till förfall eller karies. De flesta av oss har under en längre tid ätit både stora mängder socker och stora mängder av andra kolhydrater. Om detta har satt sina spår på dina tänder, så kan det vara smart att besöka en tandläkare och dessutom få en tandblekning. Genom att begränsa konsumtionen av både socker och kolhydrater är de väsentliga faktorerna för att skapa syra på tänderna begränsade. Detta innebär att de flesta lågkolhydratdieter kommer att leda till en mycket friskare mun totalt sett genom att förhindra uppbyggnad av tandsten, hålrum och ofta besök hos tandläkaren.

Den enkla tumregeln? Ju mindre exponerade tänder och tandkött är för socker av något slag, desto längre och bättre kommer de att leva!

appdev