Blog

Fettdieten är här

Fettdieten var det namn som först dök upp på allas läppar när man började prata om den nya dieten som uppkommit. Du skulle äta fett och kött och snabbt kunna rasa i vikt. Det var i alla fall vad alla stora tidningar skrev om. Dieten visade sig också ha väldigt många anhängare och allt fler hakade snabbt på denna så kallade mirakeldiet.

Vem ville inte fort kunna äta sig ner i vikt utan att behöva banta eller träna. Genom att äta ägg och bacon till frukost, lunch och middag skulle man kunna bli smal och snygg redan inom några månader. Det lät nästan för bra för att vara sant, eller?

LCHF gör entré bland alla dieter

Den nya dieten fick snart namnet LCHF som står för Low Carb High Fat på engelska. På svenska innebär dessa ord Kolhydratsnålt och Högfett. Du ska alltså äta en liten mängd kolhydrater under din dag samtidigt som du ska äta en stor mängd fett. Detta var givetvis något som gjorde revolt i Sverige där många är fettskrämda sedan barnsben och tror att allt fett är dåligt. Frasen fett blir man tjock av är inpräntad i hjärnan.

LCHF visade sig dock väldigt snart fungera för de personer som gav sig tid och kraft att äta enligt dietens principer. Den fungerade helt enkelt för dem som gav den ett ärligt försök.

Att LCHF fungerar så pass bra är inte så märkligt. Människans kropp fungerar optimalt när den får i sig nyttiga fetter som den kan använda till sin drift. I kombination med mindre kolhydrater blir det en optimal omställning för kroppen. Kroppen och dess funktioner börjar fungera bättre och den kan fokusera på att komma ner till sin balansvikt.

LCHF – från dåtid till nutid

Konceptet med LCHF känns igen av många äldre människor. Det var så många åt förr i tiden. Innan världen blev fettskrämd så åts det en diet rik på naturligt fett och färre processade produkter än idag.

För många hundra år sedan, när jordens befolkning levde som jägare och samlare snarare än jordbrukare så åts det också en kost hög på fettrika livsmedel såsom fett och nötter. Spannmål däremot, var inget man odlade eller la stort fokus på. Detta kom först när människan blev bofast och började bruka den jord de bodde på, snarare än äta det som levde och växte vilt i naturen.

Att äta LCHF i dagens samhälle är väldigt enkelt. Oavsett vilken matbutik du går till finns det ett stort urval av fettsprängda köttdelar, inälvor för extra näringsrik mat, fett i olika former och grönsaker med lågt innehåll av kolhydrater att komplettera maten med. Det svåraste är kunskapen om LCHF, vilket du kommer få på denna sida.

appdev