Producera egen mat
Allt fler börjar bli medvetna om hur våra livsmedel i butikerna är beroende av import och att det inte krävs så mycket för att den kedjan ska brytas. Dessutom är det många som börjar intressera sig för närproducerad mat och att bli självförsörjande.
Egenproducerad mat – inte en självklarhet
Det är många som vill kunna ha en egen gård med egna djur och kunna odla sin egen mat och fler och fler börjar drömma om ett lugnt liv på landet där man lever ett liv i harmoni med djur och natur. Dock är det ett fåtal som har möjlighet att förverkliga den drömmen då bostadspriserna har skjutit i höjden och många, framförallt unga, inte är tillräckligt starka rent ekonomiskt för att kunna köpa en gård. För de unga vuxna som trots allt har haft möjlighet att komma in på bostadsmarknaden i tid och som kan byta ut sin lägenhet mot en gård, är det ett stort projekt som väntar dem.
Att bo på en gård
Det krävs en hel del kunskap om man ska klara av att sköta en gård. Därför kan det vara bra att börja smått och inte ta sig an allt för stora projekt. Dock är det inte jättekomplicerat att ta hand om diverse djur när man väl har fått grundkunskaperna, men det krävs ett stort ansvar alla dagar i veckan, året runt. Om det finns någon granne i närheten eller någon släkting som vet hur man sköter en gård kan det vara bra att ta hjälp av deras kunskap i början för att underlätta situationen.
Börja med ett fåtal djur
Som nämnt tidigare kan det vara bra att börja smått och bara ha ett fåtal djur på gården, så att man får in rutinen som bonde, utan att det blir övermäktigt. Tre djur som är relativt lättskötta, men som ger hög avkastning i form av mat, är får, höns och gris. Från får kan man få mjölk och kött och de är även bra för att hålla gräset kort. Dessutom kan du sälja ullen från dem. Höns ger ägg och kött, medan grisar ger mycket kött när de är mogna för slakt och som i sin tur kan säljas.
För att ha får måste du ha fårstängsel och fårnät och det hittar du här i länken, dessutom kan du använda det för att skapa en inhägnad för hönsen. Grisarna kräver lite stadigare skydd och behöver inte stora betesmarker som får och höns vill ha.