Blog

Så påverkas tänderna av fel kost

Rätt kost är inte bara gynnsam för kroppen och hela vår organism utan även för tänderna. Starka tänder och ett friskt tandkött blir ett faktum om du tänker på vad du äter och dricker, medan alltför mycket socker och dålig mat medför dålig tandhälsa. Det är också av största vikt att upprätthålla en bra tandhygien, speciellt om dina kostvanor ännu inte är av det bästa slaget.

Dålig kost för tänderna

För mycket socker är inte alls bra för dina gaddar. Det fräter på tänderna och ger uppkomst till hål och plack. Men visste du att det är sämre med läskedrycker än att äta och tugga sockret? Så är fallet enligt många studier. Läskedrycker som Coca-cola eller Fanta fräter enormt på emaljen och färgade drycker som Coca-cola ger dessutom fläckar på tänderna om du konsumerar för mycket av den varan. Efter ett tag kan du därför behöva uppsöka en tandläkare för att bleka eller laga dina tänder. Gå då till en specialist som denna tandläkare i sundbyberg som har god erfarenhet av både estetiska och vanliga behandlingar.

Undvik även att äta och dricka för mycket med citron. Citron fräter på emaljen och kan till och med skada den om den kommer i kontakt med för mycket citron. Detta gäller faktiskt all sur mat och surt godis. Om du vill undvika fläckar på tänderna ska du slopa färgad mat och dryck som rött vin, curry eller gurkmeja, chilisåser samt kaffe och te. Även om du ätit mycket av den färgade maten ska du ändå vänta med att borsta tänderna någon timme då emaljen kan vara känslig direkt efter.

Svårtuggad mat ger friska tänder

Det är viktigt att du äter mycket grönsaker och fibrer som får tänderna att arbeta när du äter. För lös mat gör ingen nytta vare sig för tarmarna eller tänderna. Svårtuggad mat betyder dock inte att du ska knapra i dig knäck och seg kola, utan nyttig mat som inte fräter och skadar. Ät mycket broccoli, blomkål, morötter och kålrötter. Till frukost kan du satsa på grovt bröd eller müsli och flingor.

Undvik att småäta

Ät tre mål om dagen som vuxen och låt tänderna vila mellan måltiderna. Se till att maten kräver att du tuggar ordentligt och småät inte mellan varven. Att småäta gör också att emaljen fräts lättare och att syra från maten ständigt attackerar tänderna, vilket lättare ger uppkomst till karies eftersom saliven behöver tid att ta igen sig.

Håll en god munhygien

Se till att borsta tänderna minst två gånger om dagen och använd gärna munsköljning som dödar bakterier. Kontrollera så att tandkrämen innehåller fluor eftersom fluor kan reparera en till synes skadad emalj om det inte har gått för långt. Välj hellre en mjukare tandborste eftersom en alltför hård tandborste kan borsta upp tandköttet för mycket och blotta en del av tandroten.

appdev