Blog

Gå ner i vikt med rätt kost

Alla vet att man behöver äta nyttigt för att gå ner i vikt och att man behöver minska på antalet kalorier i sin kost för att lyckas, men vad räknas egentligen som nyttigt? Det är inte helt ovanligt att en chokladkaka kan innehålla färre kalorier än en näve med valnötter, men betyder det att kakan är nyttigare? Vill man gå ner i vikt gäller det att hitta en bra balans mellan hälsosamma livsmedel och kaloriintag. På ditt apotek online kan du köpa måltidsersättningar som är ett bra alternativ för den som vill få i sig alla näringsämnen och samtidigt gå ner i vikt, men mer om detta nedan.

Vilka livsmedel ska man satsa på?

Det är viktigt att din kropp får i sig alla vitaminer och mineraler som den behöver, även om du försöker gå ner i vikt. Att gå på strikta dieter kan hjälpa kroppen att komma igång, men att hålla en väldigt hård diet under en längre period är inte att rekommendera. Du bör istället titta in i ditt skafferi och din kyl och se vad det är för livsmedel du har där inne. Vill du få en bra och snabb viktnedgång med hållbara resultat behöver du byta livsstil och inte bara byta ut dina produkter under en kort period.

För viktnedgång är det bra att satsa på mycket grönsaker och frukt. Du kan hålla dig mätt betydligt längre och dessutom är dessa livsmedel väldigt snåla på kalorier. Ett tips är att låta 50 % av allt du äter komma från just frukt och grönt och glöm inte bort vikten av protein. Protein hittar du i kött, men även i en del bönor, linser m.m. Proteinet ser till att du orkar mer och att du inte förlorar muskelmassa.

Gå ner i vikt med hjälp av måltidsersättningar

Måltidsersättningar har blivit populära och det finns både för- och nackdelar med dessa alternativ. Fördelarna är att de är mycket enkla att röra ihop, antingen som t.ex. soppa eller som kall shake och att du får i dig mängder med vitaminer, blir mätt, men till ytterst få kalorier. Nackdelen är att det inte är hälsosamt i längden. Det är i grund och botten bättre om du kan få i dig allt du behöver från vanliga livsmedel istället. Utöver detta kan måltidsersättningar vara en aning dyra och det är lätt hänt att man tröttnar, då variationen av produkter och smaker inte är speciellt stor.

Den gyllene regeln: Oavsett om du använder dig av kosttillskott eller vanliga livsmedel för att gå ner i vikt finns det en gyllene regel som gäller för alla människor, det finns inga undantag, annat än om man lider av ämnesomsättningsproblematik. För att gå ner i vikt måste du göra av med fler kalorier än vad du får i dig. Använd en kaloriräknare om det är svårt att hålla koll.

appdev