Blog

Kost och hälsa

Du är vad du äter, sägs det. Riktigt så enkelt är det kanske inte men nog har kosten en stor betydelse för hur vi mår. För en del personer är det väldigt enkelt att äta en normalsund och varierad kost och inte tänka så mycket på det för andra är det nästan omöjligt. Det gäller förstås inte bara mat utan även drycker kan ställa till med problem om det blir för mycket av det goda.

Övervikt och kost

Övervikt är ett jätteproblem i dagens samhälle och baserar sig väldigt ofta på felaktig kost. För fet och energirik mat eller helt enkelt för mycket mat leder lätt till övervikt förr eller senare. Vad många inte tänker på är att felaktig kost även kan ge andra hälsoproblem om oturen är framme.

Mat och dryck som belöning

Det är vanligt att använda mat och dryck som belöning. Äta något extra gott när man är trött, glad, ledsen eller för att det är en tisdag. För den som har problem med matmissbruk kan vilket skäl som helst duga som ursäkt för en extra pizza, cola eller gräddbakelse. Lika vanligt är det att använda alkohol som någon form av firande eller tröst genom sin kända ångestdämpande effekt. För att komma ur det här behövs ofta någon form av stöd men det är inte alltid lätt för den som drabbats att själv förstå eller ta initiativet till det. I stället är det ofta anhöriga eller arbetsgivare som uppmärksammar problemet och inleder processen mot förändring. Det finns hjälp att få som till exempel LjungSjöberg med lång erfarenhet av att behandla olika typer av beroendeproblematik.

Men oavsett var man söker hjälp krävs att den det gäller faktiskt vill få en förändring själv. Annars blir det mycket svårare att nå resultat. Det måste helt enkelt finnas en stark vilja att göra något åt det som upplevs problematiskt, vare sig det rör sig om för mycket mat eller dryck.

appdev