Blog

Kost och forskning i samband med artros

Artros är ett långsiktigt inflammatoriskt tillstånd som orsakar smärta, svullnad och stelhet i lederna. Händer, handleder och fötter påverkas vanligtvis, men det kan påverka nästan alla leder. Det är ett autoimmunt tillstånd vilket innebär att det händer när kroppens immunsystem, som vanligtvis bekämpar infektion, attackerar friska leder istället. Ibland kan symtomen plötsligt bli värre och orsaka allvarlig smärta och göra det svårt att leva ett normalt liv. För den som lever med sjukdomen eller har frågor om artros så finns det många läkare som kan svara på de mesta frågorArtros är förknippat med ett antal komplikationer och komorbiditeter (tillstånd som ofta uppstår tillsammans med ett annat tillstånd) såsom en ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar och osteoporos (ett tillstånd som försvagar ben).

Människor som lever med artros använder ofta dietförändringar och följer en mängd specialdieter för att försöka förbättra symtomen. Ett brett utbud av anekdotiska kostråd finns tillgängliga för att förbättra symtomen men det saknas vetenskaplig information för att stödja dessa, och några av de påstådda fördelarna med dieter är ännu inte bekräftade.

De vanligaste dieterna som testats är de som kan ha antiinflammatoriska fördelar eller öka antioxidantnivåerna. Andra dieter fokuserar på att eliminera livsmedel eller matgrupper som kan uppfattas som orsaken till symtom. Dieter som ofta testas inkluderar dieter som till exempel vegan, medelhavsdieten eller elimineringsmetoder. Det krävs dock fortfarande mycket förtydligande för att förstå förhållandet mellan diet och artros. Det är för närvarande oklart från forskningen som vi har idag om dieter kan förbättra smärta, styvhet och förmågan att röra sig bättre. Trots att forskningen om artros går framåt för varje år finns det inte tillgängliga bevis än som fastställer en särskild diet som ett substitut för farmaceutiska behandlingar.

.

appdev