Dagens datum: lördag 24 juni 2017
Titta in i det nya arkivet

SLV är egentligen inte särskilt fettskrämda

L1000096.jpg

Svarade nyss på ett inlägg om hur mycket fett Livsmedelsverket rekommenderar och det var riktigt intressant!

SLV är ju egentligen inte särskilt fettskrämda, förutom att de då i bästa fall rekommenderar smörjfett som olika varmpressade och raffinerade växtoljor och ännu mera tyvärr, även margarin, som alltså är samma sak som omestrats, det vill säga byggts om på molekylär nivå så att fettet inte längre liknar något som naturen själv skulle kunna tillverka. Som inte det var nog, så har den därefter med hjälp av diverse farliga kemikalier blekts, färgats, fått smörarom och syntetiska vitaminer.

I deras nyckelhålsmärkning, som de hävdar är extra hälsosam, tillåter de dessutom härdade fetter, så det är svårt att förstå hur de kunnat få ihop detta, även om mängden trots allt var förvånande hög, om än alldeles för lågt för att skapa långvarig mättnad. Men SLV föredrar ju av någon anledning att komplettera de största delen av energibehovet med olika sockerarter, för det är just vad kolhydrater är. Att Bengt Vessby, som ledde Livsmedelsverkets expertgrupp som kom fram till detta också råkade uppbära lön från margarinjätten Unilever, är säkert bara en ren tillfällighet.

"Kolhydrater bör bidra med 50-60 % av det total energiintaget (E%). Populationsmålet är 55 E%, vilket bör användas för planeringsändamål."

De skiljer dock på kolhydraterna och rekommenderar att intaget av renframställt socker begränsas till 10%. Detta är dock fortfarande väldigt mycket socker.

"Intaget av renframställda sockerarter bör inte överstiga 10 E%."

Men mängden fett är som sagt överraskande hög, så det kanske inte är omöjligt att de någon gång uppgraderar kostråden till mer hälsofrämjande råd som inte orsakar fetma, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och karies.

"Fett (räknat som totalt fettinnehåll inklusive glycerol och andra fettkomponenter) bör ge 25-35 E%. Populationsmålet är 30 E%, vilket bör användas för planeringsändamål."

Energibehov enligt SLV, http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Svenska-narings-rekommendationer/Referensvarden-for-energiintag-hos-grupper/

Väldigt små personer/låga referensvikter för övrigt. ;)

Men om vi som exempel tar en tränande man på 77 kg mellan 31-60, så behöver han 13.3 MJ per dag. => 13.3 x 30% =3.99 MJ.

1 gram fett = 37 kJ

3990/37 = 107.8 g fett

1 gram socker = 17 KJ

13.3 x 10% = 1.33

1330/17 = 78.2 g rentframställt socker per dag är alltså ok för en tränande man enligt SLV. Alltså nästan en hel polkagrisstång, PER DAG!!! Inte konstigt att vi 70-talister fått tänderna fulla med hål och har föräldrar som drabbats av hjärt- och kärlsjukdomar.

Och en tränande kvinna på 63 kg mellan 31-60, så behöver hon 10.4 MJ per dag. => 10.4 x 30% =3.12 MJ.

3120/37 = 84.3 g fett

1 gram socker = 17 KJ

10.4 x 10% = 1.04

1040/17 = 61.2

Kvinnan i exemplet får då alltså äta lite drygt en halv polkagrisstång per dag.

Galet minst sagt!!!

Och vad jag vet har ännu inget framkommit om att Bengt Vessby sponsrats av Danisco Sugar eller polkagristillverkarna i Gränna. Men å andra sidan heller inget som säger motsatsen.

Ditt betyg: None Genomsnittsbetyg: 5 (3 votes)

Det här får våra medlemmar


- 14 kursbrev via e-post
- Över 550 LCHF-recept
- Fråga via e-post alla dagar
- 8 Military weeks
- Mimmi Metall Bootcamp
- Inga reklambanners
- Tillgång till FAQ:en
- LCHF-tips och råd
- Din egen hälsodagbok
- Läsa/skriva kommentarer
- Vikt- och måttstatistik
- Tips på vardagsmotion
- Kost och hälsorådgivning
- Läsa om LCHF-produkter

Och mycket mer!